Leuk dat hij nu net bij de de wedstrijd Luctor Heinkenszand–Arendskerke Sponsor van de Week is, vindt Jaap Wisse. Want hoewel de eigenaar van bloemisterij Wisse vooral veel binding voelt met onze club, heeft hij ook voor onze tegenstander best warme gevoelens. Dat heeft alles te maken met een kerstbakjesactie.

Een kerstbakjesactie? Vertel eens, Jaap.
”Nou, bij Arendskerke houden ze die jaarlijks, zo tegen kerst. Ze verkopen bloemstukjes, en die komen van mij. De club mag een percentage van de opbrengst houden.”

Mooi dat je Arendskerke een warm hart toedraagt. Maar van Luctor Heinkenszand gaat je hart nóg sneller kloppen, toch?
”Natuurlijk! Ik heb zoveel herinneringen aan de club. Ik ben op m’n zesde begonnen met voetballen bij Heinkenszand. Daar belandde ik op m’n veertiende bij het eerste elftal. Later kwam ik bij Luctor’88 terecht. Ook daar heb ik in het eerste gespeeld, en ook nog in lagere elftallen, tot ik een jaar of 45 was. De binding met de vereniging is daarna gebleven. Nu speelt mijn zoon Niek regelmatig in het eerste elftal, dat versterkt de band met de club alleen maar.”

Volgens mij kent iedereen in Heinkenszand jou en je winkel. Maar vertel er toch nog eens wat over.
”Ik draai de zaak al sinds ik 17 ben. Ik heb de winkel overgenomen van mijn vader, die ermee begonnen is. Natuurlijk gaat het bij ons in eerste instantie om bloemen, maar zoals in veel branches moeten ook wij verbreden om de basis in stand te houden. Dus verkopen we ook verwante artikelen, en proberen we een heel goede service te leveren. We worden ook vaak gevraagd om bijeenkomsten mooi aan te kleden.
Daarnaast ga ik tientallen keren per jaar naar het buitenland om daar bloemstukken te maken en de boel te decoreren bij grote gelegenheden. Ik heb al veel meegemaakt: het feest van een sjeik in Saoudi-Arabië, een koninklijk huwelijk, begrafenissen, grote evenementen. Of ik laat collega-bloemisten van over de hele wereld de nieuwste mode en technieken zien. Dat soort dingen doen we trouwens ook dichterbij huis. We doen al jaren de aankleding van evenementen als de Four Freedoms Awards in Middelburg, de Contacta in de Zeelandhallen en Film by the Sea in Vlissingen.
Maar de winkel gaat wel voor, hoor. In deze tijd bijvoorbeeld, met onder meer de Kerstfair, hebben we het druk. Dan ben ik hier: een kapitein hoort z’n eigen schip te besturen. Bovendien ben ik voorzitter van de winkeliersvereniging, en die heeft nu ook een drukke tijd. Dan moet je wel je verantwoordelijkheid nemen als dat nodig is.”

Wat een druk leven. Heb je dan nog wel tijd om Luctor Heinkenszand af en toe aan het werk te zien?
”Ja hoor, daar máák ik tijd voor. Ik ben regelmatig op het sportpark, ga dan bij het eerste elftal kijken, of bij de dames. Soms doe ik alleen de tweede helft, of alleen de derde… En ik duik ook wel eens op bij een uitwedstrijd. Als ik bloemen in de buurt moet bezorgen. Of een béétje in de buurt. Dan is dat een mooie smoes om even te ontspannen…”

Tot slot: hoeveel wordt het zondag?
”Ik denk 2-2. Overigens verwacht ik dat Arendskerke of Luctor Heinkenszand kampioen wordt. Walcheren? Nee hoor, Walcherse ploegen kunnen niet tegen slecht weer. Dus die krijgen nog een terugval.”

Bloemisterij Wisse, Zwake 7, 4451 HH, Heinkenszand. Telefoon: 0113 561634. Website: www.bloemisterijwisse.nl