Uit onderzoek is gebleken dat jongeren in Nederland steeds vaker ernstige knieblessures oplopen bij het sporten. Vaak worden de gevolgen op de lange termijn onderschat en ontbreekt er een stukje bewustwording. Bij onze vereniging spelen veel jongeren. Wij willen er alles aan doen om het aantal blessures te reduceren en de prestaties te verbeteren. Daarom hebben Luctor Heinkenszand en de Blaeij fysiotherapie de handen ineen geslagen. Dit wordt gedaan middels inzet van het Join(t) Forces programma binnen onze vereniging.

 Join(t) Forces biedt een uitdagend en effectief trainingsprogramma als warming-up ter preventie van (knie)blessures, waardoor de kans op zowel kleine als ernstige blessures met 50% tot 70% afneemt.  Dit programma heeft zijn waarde in de afgelopen 10 tot 15 jaar al bewezen in de Verenigde Staten en Noorwegen. Join(t) Forces is het eerste wetenschappelijk onderbouwde programma tegen knieblessures. Naast blessurevermindering geeft deze warming up ook een verbetering van het prestatievermogen tijdens het sporten. Deze warming up wordt aangeleerd door een fysiotherapeut van De Blaeij fysiotherapie en medische fitness middels de cursus “Train de trainer”. Daarnaast kunnen de trainers de informatie ook terugvinden in de online omgeving van Join(t) Forces. Inmiddels hebbende trainers en leiders van de teams vanaf JO en MO13 de cursus gevolgd en kan er een nog betere warming up worden gegeven.

Een ander belangrijk onderdeel van het Join(t) Forces programma zijn de veldtesten. Alle jongens en meisjes tussen de 12 en 18 jaar in de categorieën JO13/MO13 t/m JO19/MO19 gaan een test afleggen. Deze test geeft een grove indicatie van de bewegingskwaliteit. Deze test wordt op video opgenomen, zodat eventuele aandachtspunten goed bekeken kunnen worden. De beelden worden geanalyseerd en wanneer blijkt dat een speler een verhoogde kans heeft op (knie)blessures kan er voor gekozen om een aanvullend programma te volgen waarin het kind individueel begeleid wordt. Omdat fysiotherapie voor kinderen uit de basisverzekering vergoed wordt, zijn er geen extra kosten aan verbonden voor de ouders en/of verzorgers.

Deze week zullen de spelers/speelsters of de ouders een mail ontvangen met nog een korte toelichting. Een schema met de data waarop gefilmd gaat worden volgt later. Wij willen als vereniging in ieder geval samen gaan voor een vermindering van het aantal knieblessures.

Kijk voor meer informatie ook op www.jforces.nl of op www.fysiodeblaeij.nl